~emersion/kanshi#61: 
Monitor disconnections not detected

Maybe this is a misunderstanding on my part, but when I shut off a monitor kanshi doesn't detect it as a change. A similar setup would function fine on autorandr with i3.

current setup:

  • sway-git
  • kanshi (from AUR)
profile dual {
	output DP-3 mode 3840x2160 position 0,0
	output DP-2 mode 2560x1440@143.856Hz position 3840,0
}

profile 4k {
	output DP-3 mode 3840x2160 position 0,0
}

profile 2k {
	output DP-2 mode 2560x1440@143.856Hz position 0,0
}

Is this a wayland thing?

Status
REPORTED
Submitter
github.com:aarobc (unverified)
Assigned to
No-one
Submitted
8 months ago
Updated
8 months ago
Labels
No labels applied.

github.com:emersion (unverified) 8 months ago · edit

Can you grab a drm_info dump after turning off the monitor?

github.com:coderkun (unverified) 7 months ago · edit

I have the same issue. drm_info shows both monitors as “connected” even if I switch off Connector 1.

├───Connectors
│   ├───Connector 0
│   │   ├───Object ID: 95
│   │   ├───Type: HDMI-A
│   │   ├───Status: connected
--
│   ├───Connector 1
│   │   ├───Object ID: 104
│   │   ├───Type: DisplayPort
│   │   ├───Status: connected

Only if I unplug the cable, the status will switch to “disconnected”. Does that mean that this is a dirver issue?

Driver info from `drm_info`:
├───Driver: i915 (Intel Graphics) version 1.6.0 (20201103)
├───Device: PCI 8086:1912 Intel Corporation HD Graphics 530
Register here or Log in to comment, or comment via email.